Bilinçsel Gevşeme Nedir ?
İçerik Tablosu
Yaralarınız ister içsel, ister fiziksel olsun, iyileşme için içsel rahatlama şarttır. Gerginken, kaygılıyken, baskı altındayken bedenin de zihnin de kendisini onarması mümkün değildir. Bu amaçla, sadece bacaklarımızı uzatıp televizyon izleyerek yüzeysel olarak gevşeyebilmek yerine, içsel olarak gevşeyip stresten kurtulabileceğimiz yerler bulmalıyız.
Psikolojik açıdan gergin olduğunuz sürece kaslarınız da gergin olacaktır. Bir içki içmek, bir film izlemek bu gerilimi geçici olarak azaltabilir, ancak uzun vadeli rahatlama için daha fazla çaba harcamanız gerekir. Gevşeme egzersizleri, içsel düğümlerimizin çözülmesini ve varlığımızın derinliklerine inip huzuru bularak onunla bütünleşebilmemizi sağlar.
Gevşeme yoluyla çarpıntılarımız azalır, uyku düzenimiz yerine gelir, tansiyonumuz düşer, iştahımız açılır, bağışıklık sistemimiz güçlenir, kaslarımız gevşer, kolesterol düzeyimiz düşer ve kalbimize daha çok kan gitmeye başlar.
Bu egzersiz içsel huzuru sağlayarak zihinsel ve duygusal stresin azalmasına, depresyon ve anksiyetenin ortadan kalkmasına da yardımcı olur. Yani varlığınızın tüm parçaları yararlanır.
En çok önerilen teknik bilinçsel gevşeme egzersizidir. Bu teknik. yüzlerce yıldır başarıyla uygulanan Yoga öğretisine dayanır. Düzenli uygulanması durumunda tüm yaşamı olumlu yönde etkileyen bir içsel gevşeme sağlar. Kendimizle barışık olmadığımızda, yaşadığımız stresi, tahammülsüzlüğü, hayal kırıklığını ve can sıkıntısını çevremizdekilere de yansıtır, bu yolla yaşanan acıyı, kafa karışıklığını ve duygusal karmaşayı artırırız. Oysa gevşemiş bir haldeyken ölümcül hastalıklarla bile daha rahat başa çıkabiliriz. Bu yolla, kendimizi olduğumuz gibi kabullenmeye başlar, kendimizi ve başkalarını suçlamaktan vaz geçeriz.
Kendi Kendinize Deneyin
Bilinçsel Gevşeme
bu egzersizi istediğiniz yerde, işte, parkta, sokakta, hatta otobüste birkaç dakikalığına uygulayabilirsiniz. Ancak araba kullanırken yapmayın. 😀
- Rahat bir yer bulun. Uzanabiliyorsanız uzanın, isterseniz oturun. Kimsenin sizi rahatsız edemiyeceğinden emin olun. İsterseniz hafif bir müzikte açabilirsiniz. Oturmak istiyorsanız düz ve aralıklı bir sandalye bularak dik oturun. Ayaklarını yere bassın. Ellerinizi avuç içleri yukarı bakacak şekilde bacaklarınızın üzerine koyun. Uzanıyorsanız bacaklarınızı hafifçe aralayın, kollarınızı avuç içleri yukarı bakacak şekilde yanınıza koyun. İsterseniz üzerinize ince bir şey örtebilirsiniz malum havalar soğuk. Şimdi gözlerinizi kapatın.
- Soluk alıp verişinizin ritmine odaklanın. Soluklarınızın bedeninize girip çıkışını izleyin.
- Şimdi farkındalığınızı sağ bacağınıza yönlendirin. Kasıklarınızı sıkıp gevşetin. Aynı işlemi sağ baldırınızla tekrarlayın. Kasıp gevşeterek bacağınızı hissedin. Sistematik olarak ilerleyin. Sağ kalçanızla devam edin, ardından sol bacağınıza geçin. Sırtınızla devam edin. Ardından karnınızı ve göğsünüzü hissedin. Elinizden başlayarak omzunuza dek sağ kolunuzu, ardından da sol kolunuzu sıkarak ve gevşeterek hissedin. Aynı işlemi boynunuzada uygulayın. Yüzünüzün tüm kaslarını, başınızın tamamını hissedin. Tüm bedeniniz gevşesin.
- Şimdi baştan başlayın. Bu defa az önce olduğu gibi sağ ayağınızdan başlayarak tüm dikkatinizi sırasıyla vücudunuzun bütün parçalarına yöneltin.
- İçinizden kendi kendinize, “Bedenim ağırlaştı ve gevşedi, toprağa gömülüyor, kalp atışlarım normal, soluk alıp verişimde sorun yok, zihnim sakin ve huzurlu, kalbim açık” deyin. Birkaç dakika boyunca soluğunuzun akışını izleyin. Kendi soluklarınızın doğal ritmine kaptırın. Hazır olduğunuzda derin bir soluk alarak bırakın. Ardından gözlerinizi ağır ağır açarak gerilin. Daha sonra hissettiklerinizi yorum kısmına yazın. 😀
Bu egzersiz günde birkaç kez birkaç dakikalığına veya her gün ya da birkaç günde yarım saatliğine uygulayabilirsiniz. Ancak tutarlı olmanız gerekir. Sıklıkla gevşeyerek bu egzersizi varlığınızın ayrılmaz parçalarından biri haline getirebilirseniz, daha az strese girersiniz.