Drama Nedir ?
İçerik Tablosu
Rol yapmak çocukların favori oyunlarından biridir. Dünyayı keşfetme süreçIerinde farklı kişiliklere bürünür, yetişkinler gibi giyinip davranır, çeşitli karakterleri barındıran farklı farklı hikayeler, hayaller kurarlar. Bu oyunlara evde yaşanan dramlar da katılır; çoğu çocuk öfkeli, dayakçı hatta tacizci anne-babalarını canlandırır, sevdikleri insanların, hayvanların ölümünü, kıskandıkları kardeşlerini anlatılır. Bu oyunlar çocuğun derinlerdeki duygularını dışa vurmasını, yaşananları kabullenmesini ve iyileşmesini sağlar.
Biz yetişkinler de yaşadığımız dramları oynayabiliriz. Bir grup halinde geçmişte yaşanılanları, bastırdığımız duyguları bir oyun haline getirebiliriz. Bu yolla duygularımızı dile getirmekle kalmaz, yaşanılanları da daha net görüp değerlendirebiliriz. Ya da bir karakterin çeşitli olaylarla karşılaştığı senaryolar yazarak, hayatta bu tür meselelerle karşılaştığımızda ne tür tepkiler gösterebileceğimizle ilgili fikirler edinebiliriz. Drama terapisi okullardan hastanelere çeşitli ortamlarda ve psikoterapinin bir parçası olarak uygulanmaktadır.
Her ne kadar aynı etkiyi yaratamasa da, bunu evinizde kendi kendinize de yapabilirsiniz. Oyununuzdaki diğer insanların yerine yastıklar kullanabilirsiniz. Farklı karakterleri oynayarak aynı dramı farklı bakış açılarından canlandırabilirsiniz. Ya da yazdığınız senaryoyu birkaç arkadaşınızla birlikte oynayabilirsiniz. Senaryoyu yazarken cesur olun. Duygularınız kendisini anlatabilsin. Senaryo üzerinde fazla oynama yapmayın, bırakın duygularınız dökülsün. Görüşmek üzere