Beynimiz Bilgileri Nasıl İşliyor ?
İçerik Tablosu
- 1 Beynimiz Bilgileri Nasıl İşliyor ?
Beynimiz muhteşem derecede güzel ve karmaşık bir yapıya sahiptir kıymetli okurum, gel birlikte hafızamız beynimize giren bilgileri iyi mi işliyor bakalım.
Hafıza genel kabul gören teorilere nazaran üç ayrı sistemin beraber çalışması olarak değerlendirilmekterdir. Doğrusu bizler bir birini tamamlayan üç ayrı hafıza aşamasına sahibiz. (biz diyorum hepimiz üstüne alınmasın:D)
Çok Kısa Süreli bellek
20-30 saniye kalıcılık…
Bilgi elektriksel yapıda…
Duyu organlarımıza gelen ilk saniyelik uyarmalar, ‘duyusal bellek‘ alanına kayıt olur. Informasyon depolamanın önemli bir aşamasıdır. Burada işleyen süreçlerde uygun olarak hangi bilginin bir sonraki aşamaya, doğrusu kısa süreli belleğe geçeceği yine saniyelik zamanlarla belirlenir.
Kısa Süreli bellek
20 dakika – 1 gün kalıcılık…
Informasyon elektro-kimyasal yapıda…
Kısıtlı oranda bilgiyi ortalama yirmi dakika ve bir günlük bir süre depolayabilen bu bellek türü tamamen geçicidir. Hiç durmaksızın sürekli çalıştığı için çalışan veya işleyen bellek olarak da adlandırılmaktadır. Burda edinilen informasyon tepki olarak davranışa dönüşebileceği gibi, uzun süreli belleğe de gönderilebilir.
Uzun süreli bellek
Yeni gelen bilginin sürekli olarak depolandığı bellek türüdür ve kapasitesi sınırsızdır. (beyinsiz dostlarım üzülmesin sizin kalbiniz güzel :D) Burada yeni gelen informasyon eski bilgilerle örgütlenerek depolanır. şu demek oluyor ki yeni gelen data ne kadar çok uyarmacıyı içinde barındırarak gelmişse (koklama, görme, duyma, hissetme, duyma) hatırlaması o denli kolaylaşacaktır.
Değerli okurum yine görüşmek üzere, görüş ve fikirlerini yorum yazarak belirtebilirsin.