Close Menu
    Perşembe, Temmuz 10
    Facebook X (Twitter) LinkedIn VKontakte
    Bilgi KanalimBilgi Kanalim
    • Kültür
      • Felsefe
      • Psikoloji
    • Kişisel Gelişim
    • Teknoloji
    • Kripto
    • Oyun
    • Hakkımızda
    • İletişim
      • Yazar olmak ister misiniz?
      • Sen Kimsin Birader
      • Gizlilik Politikamız
    Bilgi KanalimBilgi Kanalim
    Home » Sosyal Medya ve “Yan Karakter”
    KİŞİSEL GELİŞİM

    Sosyal Medya ve “Yan Karakter”

    adminBy adminEkim 25, 2022Yorum yapılmamış6 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Sosyal Medya ve "Yan Karakter"
    Sosyal Medya ve "Yan Karakter"
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    ANAHTAR NOKTALARI

    • “Yan karakterler” ile ilişkilendirilen tüm olumlu özellikler göz önüne alındığında, birçoğu bu kişiliği dijital ifadelerinde ve etkileşimlerinde benimsemiştir.
    • Bir yan karakter, sorunsuz, kendinden emin ve rollerinden memnun olma eğilimindedir.
    • Sosyal medya ile ilgili olarak psikolojide “yan karakter” üzerine yapılan çok az araştırma var.

    TikTok gibi sosyal medya platformları sürekli olarak yeni fenomenler üretir – belki bunlardan bazıları bu yeni dijital çağda ortaya çıkan gerçek fikirleri ve endişeleri tanımlar, belki bazıları sosyal medya dünyasına aktarılan dijital öncesi sorunların reenkarnasyonlarıdır ve şüphesiz bazıları yapılır. reklam satmak kadar .

    Bu yeni trendlerin en sonuncusu, sosyal medya tarafından popüler hale getirilen “yan karakter sendromu” olarak bilinen bir terimdir ve birçok insan artık “yan karakter enerjisini” kullanmaya çalışıyor. Bu terim, bir başka popüler sosyal medya terimi olan “ana karakter sendromu”nun karşıtıdır ve bu açıdan anlaşılmalıdır.

    Sosyal medya trendlerini takip eden pek çok kişi için sorun şu: “Yan karakter” enerjisi nedir, nasıl elde edebilirim ve benim için ne yapardı?

    Psikologlar için mesele, bunun gerçek bir fenomen olup olmadığı, bunu daha önce başka bir şekilde bilip bilmediğimiz ve araştırmanın bize artıları ve eksileri hakkında bir şey söyleyip söylemediğidir. Şaşırtıcı bir kaynaktan, Carl Jung’un arketipler üzerine çalışmasından, benliğin bu dijital sunumları hakkında çok şey öğrenebiliriz.

    Durum komedisi, romantik komedi veya aksiyon/macera filmi izleyen çoğu insan, “en iyi arkadaş” veya “yardımcı: karakter: Robin’den Batman’e, Edward’dan Bella’ya veya daha büyükseniz Eve Arden’ın karakterine aşina olacaktır. filmdeki hemen hemen herkes.Bu yan karakterler ana karaktere destek sunuyor.

    Sosyal Medya ve "Yan Karakter"
    Sosyal Medya ve “Yan Karakter”

    Destekleyici karakterler, ön plana çıkanlardan daha istikrarlı bir kişiliğe sahip olma eğilimindedir (ancak her zaman değil) ve mutlaka keşfedilmemiş bölgelere veya kendini keşfetme yolculuğuna çıkmaları gerekmez. Yan karakter sorunsuz, kendinden emin ve rollerinden memnun olma eğilimindedir.

    Sosyal medya kendini sunumuyla ilgili olarak, “yan karakter” olarak adlandırılan Lola Okola, şunları kaydetti: 1 “…içsel yan karakterinizi benimsemek, ‘harika kıyafetler ve komik tek gömleklerle’ yaşamak anlamına gelir, temel olarak, bu, hayatı farklı şekillerde yaşamanın bir yoludur. ‘komik ve seksi’ olmak.

    Ne yazık ki, sosyal medyayla ilgili olduğu için psikolojide “yan karakter” hakkında çok az araştırma var, bu nedenle yan karakter enerjisinin faydalarına dair bu medya lideri önerilerinin doğru olup olmadığını bilmek zor. Sağduyuya dayalı belirli bir görünüş geçerliliği var gibi görünüyor.

    Gerçek hayatta “en iyi arkadaşların” psikolojik özellikleri üzerine yapılan bazı araştırmalar, biraz fikir verebilir. Bir çalışma, ergenler ve çocuklarla görüşerek en iyi arkadaşların algılanan özelliklerini inceledi. 2 Sonuçlar, en iyi arkadaş olmakla ilgili bazı özelliklerin: arkadaşlık, sadakat, güven, yardım ve olumlu duygular olduğu konusunda dijital yan karakterler hakkında yapılan önerilerle yankılanıyor gibi görünüyor.

    “Yan karakterler” ile ilişkilendirilen tüm olumlu özellikler göz önüne alındığında, birçoğu bu kişiliği dijital ifadelerinde ve etkileşimlerinde benimsemiştir. Bu, insanların kendi hayatlarının bir yıldızıymış gibi davrandığını gören “ana karakter sendromuna” karşı bir tepki olarak görülebilir – pek çok açıdan tuhaf bir kavram – ancak ilgi odağı olmak, narsisizm , yetki ve hak sahibi olmakla ilişkilendirilir. potansiyel yanılsama. 3

    İlgi odağından uzaklaşmak, kendini sunmak için psikolojik olarak çok daha uyumlu ve sağlıklı bir yol önerdi – kendinize odaklanabileceğiniz ve yanlış bir izlenim bırakmanıza gerek olmayan bir yer: “Küçük bir hayat yaşamaktan çok, dışarıdakilere tanınan özgürlük. Spot ışığın altında kalan oyuncuların genellikle daha dolgun, daha mutlu hayatlar yaşadığı anlamına geliyor.” 4

    Bununla birlikte, çoğu dijital yeni modada olduğu gibi, “yan karakter enerjisini” benimsemenin varsayılan faydaları, trendin ilk akışında birçok kişinin önerdiği kadar net olmayabilir.

    Abby Rawlinson, 5 gibi bazı psikologlar, “yan karakter enerjisini” aşırı benimsemenin çeşitli psikolojik tehlikelerini vurgulamış ve “insanları memnun etme” ve “başkalarını kurtarmaya yönelik boş çabalar” eğilimlerine karşı uyarıda bulunmuştur.

    Sosyal Medya ve "Yan Karakter"
    Sosyal Medya ve “Yan Karakter”

    Bu tehlikeler, muhtemelen sosyal medyada bu stratejiyi “benimseyen” ve gerçek hayatta kişilikleri bu role kolayca uymayan insanlar için daha fazla sorun teşkil ediyor. Dijital ve gerçek dünyalarda farklı kişilikleri benimsemenin tehlikeleri diğer blogların konusu olmuştur, 2,6 ve burada endişe konusu değil. Kişilikleri kendilerini bu dijital varoluş biçimine ödünç veren kişilerin öngörülen şeyleri kazanıp kazanmaması endişe vericidir.

    Jung’un 7,8 arketipleri üzerindeki çalışması, “yan karakter sendromundan” yaklaşık 100 yıl önce ortaya çıktı, ancak destekleyici insanların doğasını anlamaya yardımcı olabilir. Arketipler, Jung’a göre, evrimleşmiş ataların hatıraları olan geniş kişilik tipleridir – kolektif bilinçaltından türetilen, sanata ve medyaya 9 yansıyan evrensel, ilk semboller (bu nedenle dijital medyada görülmeleri şaşırtıcı olmamalıdır).

    12 arketip vardır (Masum, Yetim, Savaşçı, Bakıcı , Arayıcı, Sevgili, Yaratıcı, Yok Edici, Cetvel, Büyücü, Adaçayı ve Soytarı). “Yan karakter enerjisi” düşünüldüğünde en ilgi çekici olanı, “Bakıcı”nınkidir (daha az cinsiyetle aydınlanmış günlerde, “Anne” olarak adlandırılır). Karakterinizi tanımak istiyorsanız, kişiliğinizdeki bu 12 farklı arketipin gücünü değerlendiren 72 maddelik bir anket olan Pearson-Marr Arketip Göstergesi®’ni deneyebilirsiniz.

    Bakıcı arketipine sahip olanlar, ana karakterlerine destek sunan özverili ve özverili olma eğilimindedir. Şimdiye kadar, “ikinci karakter enerjisinin” faydalarını analiz etmede çok iyi. Bununla birlikte, kendilerini ihmal etme (şehadet demeyelim) eğilimindedirler ve bu çok ileri itilirse etraflarındakiler için ciddi bir yük haline gelebilirler. Kendini geliştirmeye izin vermekten uzak, “yan karakter enerjisini” benimsemek, başkalarına çok fazla enerji odaklandığından, benliğin ihmal edilmesine yol açabilir. Bu, Rawlinson’ın dile getirdiği endişelerle çok daha uyumlu görünüyor. 5

    Pearson-Marr Göstergesini kullanan bir çalışma, Bakıcı-arketip özelliklerinin deneyimlenen stresle pozitif olarak ilişkili olduğunu ve yüksek puan alanların bu özelliklerde daha düşük puan alanlara göre daha fazla stres bildirdiğini buldu. 10 Bu nedenle, “ana karakter enerjisi” yerine “yan karakter enerjisi”ni benimsemenin avantajları abartılmış olabilir. Çok memnun kalacağınız bir rol olmadıkça benliğinizi geliştirmenize izin vermeyecek, sizi strese sokacaktır .

    Dijital olan her şeyde olduğu gibi, yeni bir konsepti benimseme telaşı, anlayışımızın önüne geçiyor. Jung’un önceki ufuk açıcı çalışması, böyle bir “yan karakter” stratejisinin yalnızca zaten böyle bir özelliğe sahip olanlara uyacağını öne sürdü. Benliğin gelişmesine yardımcı olmaktan çok, başkalarına aşırı odaklanma, özellikle de makyajınızda değilse, benliğe zararlı olabilir.

    Bu yeterince kötü değilse, bu bağlamda yaygın olarak kullanılan “evlat edinme” terimi beni hala rahatsız ediyor. Tabii ki kişiliklerimizi değiştirebiliriz – ama mükemmel bir gerçek kişiliğe sahipken neden dijital bir kişiliği benimselim?

    Referanslar

    1. Malivindi, D. (27.6.22). TikTok, ‘Yan Karakter Enerjisi’ hakkında konuşmayı bırakamıyor, ama tam olarak ne anlama geliyor? Elle. Yan Karakter Enerjisi TikTok Trendi: Nedir ve Nasıl Yapılır | ELLE Avustralya.

    2. Greco, C. (2019). En iyi arkadaş nasıldır? Arjantinli çocuklarda arkadaşlığın özellikleri. Actualidades en Psicologia, 33(126), 69-82.

    3. Reed, S. (21.6.21). “Ana Karakter Sendromu” ile ilgili sorun. Bugün Psikoloji. “Ana Karakter Sendromu” Sorunu | Psikoloji Bugün Birleşik Krallık

    4. Beckett, T. (5.7.22). Yan karakter enerjisini benimseme durumu. Şey. Yan karakter enerjisini benimseme durumu | Stuff.co.nz

    5. FreeTNP (8.3.22). ‘Destekleyici Karakter Enerjisi’ ne zaman çok ileri gider? ‘Destekleyici Karakter Enerjisi’ Ne Zaman Fazla Uzaklaşıyor? – freetxp

    6. Reed, S. (28.6.21). Ana karakteriniz sizi yuhalar mıydı? Bugün Psikoloji. Ana Karakteriniz Sizi Phub Eder mi? | Bugün Psikoloji

    7. Jung, CG (1921). Psikolojik tipler. CG Jung, Vol. 6 Bollingen Serisi XX.

    8. Jung, CG (1947). Ruhun Doğası Üzerine. Londra: Ark Ciltsiz Kitaplar.

    9. McLeod, SA (2018). Carl Jung. Basitçe Psikoloji. www.simplypsychology.org/carl-jung.html

    10. McPeek, RW (2008). Pearson-Marr arketip göstergesi ve psikolojik tip. Psikolojik Tip Dergisi, 68, 52-66.

    Related posts:

    1. Sosyal Medya Kıskançlığı ve İlişkide Güven Nasıl Sağlanır?
    2. Entropi Nedir? Entropinin Psikolojiyle Ne İlgisi Var?
    3. Kolay Hatırlama Teknikleri Yeni 2025
    4. BORSADA İYİ YATIRIMCI NASIL OLUNUR?
    sosyal medya sosyal medya platformları Yan Karakter
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous Articleİyi Niyetleriniz İlişkinizi Sabote mi Ediyor?
    Next Article Derin Nefes Nasıl Alınır?
    admin
    • Website

    Related Posts

    Risk Almanın Bilimsel Temelleri: Başarı ve Hata Arasındaki İnce Çizgi

    Ocak 22, 2025

    Risk Almak Neden Hayatımızı Daha İyi Hale Getirebilir?

    Ocak 22, 2025

    Neden Ergenler Gibi Risk Almalıyız?

    Ocak 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    Sosyal Medya
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    KÜLTÜR

    Avrupa’da Unutulmaz Gece Deneyimleri Sunan Gizli Mekânlar

    Ocak 26, 2025

    Kahvaltı Kültürünün Sosyolojik ve Tarihsel Boyutları

    Ocak 25, 2025

    Yumurta Yeme Kültürünün Arkasındaki Gerçekler

    Ocak 25, 2025

    Gizli Cennetler: Keşfedilmeyi Bekleyen Dünyanın En Az Bilinen 15 Göz Alıcı Noktası

    Ocak 24, 2025
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Bilgikanalim.com, 2018 yılında bilgiyi özgürce ve kolayca paylaşmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. İnsanların sorular sormasından, bilgi edinmesine kadar farklı alanlarda içerikler sunarak, kullanıcıların birbirleriyle etkileşimde bulunmasına olanak tanır. Amacımız, doğru, güvenilir ve kaliteli bilgilere erişimi kolaylaştırmak, herkesin bilgiye eşit şekilde ulaşabileceği bir ortam yaratmaktır. Eğitimden sağlığa, teknolojiye kadar geniş bir yelpazede içerik sağlayarak, toplulukların bilgi paylaşımı yapabileceği güvenli bir alan sunuyoruz.

    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    Menüler
    • Kültür
      • Felsefe
      • Psikoloji
    • Kişisel Gelişim
    • Teknoloji
    • Kripto
    • Oyun
    • Hakkımızda
    • İletişim
      • Yazar olmak ister misiniz?
      • Sen Kimsin Birader
      • Gizlilik Politikamız
    Son Yazılar
    • Avrupa’da Unutulmaz Gece Deneyimleri Sunan Gizli Mekânlar
    • Dijital Medyanın Güç Mücadelesi: Hangi Platformlar Öne Çıkıyor?
    • Dijital Platformlar Üzerine Kısıtlamalar: Hangi Ülkeler Hangi Adımları Atıyor?
    • Amerika’da TikTok Yasaklanacak mı?
    • Kahvaltı Kültürünün Sosyolojik ve Tarihsel Boyutları
    Copyright © 2018. Designed by Bilginin Kanali.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.