Sosyal Kaygı Nedir?

Sosyal Kaygı Nedir?

Sosyal kaygı bir diğer adıyla sosyal fobi kişinin farklı insanlarla karşılaştığında kendini tuhaf, utanç verici, ya da gülünç olarak değerlendirmelerinden kaygılanmasıdır. Sosyal kaygı nedir sorusuna kişinin diğer insanlarla bir araya geldiğinde içinde yaşadığı korku ve strestir de denilebilir. Sosyal kaygısı bulunan kişiler toplumsal ortamlarda herhangi bir durum yaşadığında büyük bir utanç duyarak, bulunduğu ortamdan uzaklaşma, bir daha o ortama girmeme ya da sanki ölecekmiş hissine kapılmaya kadar farklı hisler yaşayabilmektedir.

Sosyal Kaygı Belirtileri

Herhangi bir ortama girildiğinde başkası tarafından yargılanacağını düşünme, mahcup ya da rezil olacağı hissine kapılma sosyal kaygısı olan kişilerin en temel özelliklerindendir. Hatta bu kişilerde konuşurken sesinin ya da elinin titremesi gibi belirtiler dahi görülebilmektedir. Sosyal kaygı belirtileri arasında en sık görüleni kızarma ve çarpıntıdır.

Sosyal Kaygı Nasıl Aşılır?

Sosyal kaygı tedavi edilebilen bir rahatsızlık türüdür. Hastanın genel durumuna bakılarak ilaç tedavisi ya da psikoterapi ile sosyal fobi aşılmaya çalışılır. Psikoterapi yönteminde sosyal kaygıyı aşmak için kullanılan iki yöntem vardır;

Bilişsel Terapi: Kaygı duyulan durumları anlama ve bu durumla başa çıkma konusunda stratejiler geliştirmeyi içerir.

Davranışçı Terapi: Burada model alma, sosyal beceri eğitimleri, rol oynama ya da gevşeme eğitimi ile sosyal kaygı tedavisi uygulanmaktadır.

Sosyal kaygıyı aşabilmek için soruna neden olan etkeni saptamak son derece önemlidir. Bu nedenle psikoterapi ile görüşerek zihinsel altyapıyı irdelemek gerekebilir.

Yorum yapın