Analitik Felsefenin Onbir Dogması

Doğal felsefe sezgileri değil bilimsel kanıtları kullanır.

Felsefe , bilginin, gerçekliğin ve ahlakın doğası hakkındaki temel soruları cevaplama girişimidir. Kuzey Amerika ve Birleşik Krallık’ta baskın yaklaşım, bilgi (epistemoloji), gerçeklik (metafizik) ve ahlak (etik) çalışmaları için önemli olan kavramları analiz etmek için dil ve mantık çalışmasını kullanmaya çalışan analitik felsefedir.

Felsefeye bilimsel araştırmalara daha yakından bağlı alternatif bir yaklaşımı tercih ediyorum. Bu yaklaşıma bazen “doğalcı felsefe” ya da “doğallaştırılmış felsefe” denir, ama ben daha doğal terim olan doğal felsefe terimini seviyorum . “Bilim” ve “bilim adamı” sözcükleri 19. yüzyılda yaygınlaşmadan önce Newton gibi araştırmacılar yaptıkları şeyi doğal felsefe olarak tanımladılar. Bu terimi epistemoloji ve etiği bilişsel bilimlerle yakından bağlayan ve metafiziği fizik ve diğer bilimlerle yakından bağlayan bir yöntemi kapsayacak şekilde yeniden canlandırmayı öneriyorum.

Analitik ve doğal felsefe arasındaki farkı açıklığa kavuşturmak için, analitik filozoflar tarafından sıklıkla varsayıldığını ancak nadiren açıkça savunduğunu düşündüğüm 11 dogmanın listesi. Her biri için doğal alternatifi belirtiyorum.

1. Felsefeye en iyi yaklaşım, biçimsel mantık veya sıradan bir dil kullanılarak yapılan kavramsal analizlerdir. Doğal alternatif: ilgili bilimlerde geliştirilen kavram ve teorileri araştırır. Felsefe, kavramsal analiz değil teori yapımıdır.

2. Felsefe mevcut kavramları analiz ederek muhafazakârdır. Doğal alternatif: İnsanların kavramlarının doğru olduğunu varsaymak yerine, açıklayıcı teorilere gömülü yeni ve geliştirilmiş kavramlar geliştirin. Mesele kavramları yorumlamak değil, onları değiştirmek.

3. İnsanların sezgileri felsefi sonuçların kanıtıdır. Doğal alternatif: genellikle hakikatlerden ziyade ön yargı ve hatalara bağlı olan psikolojik nedenlerini belirlemek için sezgileri eleştirel olarak değerlendirin. Sezgilerinize güvenmeyin.

Analitik Felsefenin Onbir Dogması 2

4. Düşünce deneyleri, sezgisel kanıtlar üretmenin iyi bir yoludur. Doğal alternatif: düşünce deneylerini sadece hipotez üretmenin bir yolu olarak kullanın ve hipotezleri sistematik gözlemlerden ve kontrollü deneylerden elde edilen kanıtları dikkate alarak objektif olarak değerlendirin.

5. İnsanlar rasyoneldir. Doğal alternatif: insanların genellikle fizik, biyoloji ve psikolojiden habersiz olduğunu, inançlarının ve kavramlarının genellikle tutarsız olduğunu kabul edin. Felsefenin insanları mazur görmesi değil eğitmesi gerekir.

6. Çıkarımlar argümanlara dayanır. Doğal alternatif: argümanlar seri ve dilsel olsa da, çıkarımlar görsel ve diğer yöntemleri içeren gösterimleri kullanabilen paralel sinirsel süreçler olarak çalışır . Eleştirel düşünme gayri resmi mantıktan farklıdır.

7. Sebep duygudan ayrıdır. Doğal alternatif: beynin, genellikle değerli olan ancak bazen hataya yol açabilen bilişsel ve duygusal işleme arasındaki bağlantılardan dolayı işlev gördüğünü takdir edin. En iyi düşünce hem bilişsel hem de duygusaldır.

8. Olası tüm dünyalar için geçerli olan doğru gerçekler vardır. Doğal alternatif: bu dünyada neyin doğru olduğunu anlamanın yeterince zor olduğunu kabul edin ve olası tüm dünyalarda neyin doğru olduğunu belirlemenin güvenilir bir yolu yoktur, bu yüzden ihtiyaç kavramını terk edin.

9. Düşünceler, önerme tutumlarıdır. Doğal alternatif: düşünceleri soyut benlikler ve soyut cümle benzeri varlıklar arasında soyut ilişkiler olarak görmek yerine, düşüncelerin beyin süreçleri olduğuna dair hızla artan kanıtları kabul edin

Analitik Felsefenin Onbir Dogması 3

10. Mantığın yapısı gerçekliğin doğasını açığa çıkarır. Doğal alternatif: biçimsel mantığın, matematiğin gerçekliğin temel doğasını belirlemekle ilgili birçok alanından sadece biri olduğunu takdir edin. Daha sonra Wittgenstein’ın önerme mantığıyla, Quine yüklem mantığıyla ve Kripke ve Lewis modal mantıkla yaptığı gibi, metafizik sonuçları günün mantığından çıkarmanın hatasını önleyebiliriz.

11. Natüralizm, insanların epistemoloji ve etikte ne yapmaları gerektiğiyle ilgili normatif konulara hitap edemez. Doğal alternatif: Farklı uygulamaların bilgi ve ahlak hedeflerine ne ölçüde ulaştığını ampirik olarak değerlendiren normatif bir prosedür benimsemek .

Doğal felsefe dediğim yeni bir şey değil, çünkü Thales, Aristoteles, Epicurus, Lucretius, Bacon, Locke, Hume, Mill, Peirce, Russell (1920’den sonra), Dewey, Quine gibi seçkin filozoflar tarafından çeşitli şekillerde uygulandı. (1950’den sonra) ve Kuhn. Analitik felsefenin dogmalarına yenilmeksizin, bilginin, gerçekliğin ve ahlakın doğası ile ilgili problemlerde ilerleme kaydeden birçok çağdaş filozof da vardır. Felsefenin dışadönük olması gerekir , dikkati gerçek dünya sorunlarına ve ilgili bilimsel bulgulara yönlendirir, içe dönük ve sadece kendi tarih ve teknikleriyle ilgilenmez.

 

Yorum yapın