Biyolojide evrim, bir türün özelliklerinde birkaç kuşak boyunca meydana gelen değişikliktir ve doğal seleksiyon sürecine dayanır.
- Evrim teorisi tüm türlerin? ilişkilidir ve zaman içinde yavaş yavaş değişir.
- Evrim genetik varyasyona mı dayanıyor?bir organizmanın fiziksel özelliklerini (fenotip) etkileyen bir popülasyonda.
- Bu özelliklerden bazıları, bireye diğer bireylere göre daha sonra yavrularına geçebilecekleri bir avantaj sağlayabilir.
Doğal seleksiyon nedir?
- Charles Darwin’in evrim teorisi, evrimin doğal seleksiyonla gerçekleştiğini belirtir.
- Bir türdeki bireyler fiziksel özelliklerde farklılık gösterir. Bu varyasyon genlerindeki farklılıklardan kaynaklanıyor mu?.
- Çevrelerine en uygun özelliklere sahip bireylerin hayatta kalma, yiyecek bulma, avcılardan kaçınma ve hastalığa direnme olasılığı daha yüksektir. Bu bireylerin çoğalmaları ve genlerini çocuklarına aktarmaları daha olasıdır.
- Çevrelerine kötü adapte olan bireylerin hayatta kalma ve üreme olasılıkları daha düşüktür. Bu nedenle genlerinin gelecek nesile aktarılma olasılığı daha düşüktür.
- Sonuç olarak, çevrelerine en uygun bireyler hayatta kalır ve yeterli zaman verildiğinde türler yavaş yavaş gelişir.
Doğal seçilim: Biberli güve
- 1700’lerin ortalarındaki sanayi devriminden önce, biberli güve, çoğunlukla siyah lekelerle soluk beyazımsı bir renkti.
- Bu renklendirme, huş ağaçları gibi soluk renkli kabuğu olan ağaçlardaki potansiyel yırtıcılardan saklanmalarını sağladı.
- Daha nadir koyu renkli biberli güveler ağaçların solgun kabuğuna karşı kolayca görülebiliyordu ve bu nedenle yırtıcılar tarafından daha kolay görülebiliyordu.
- Sanayi Devrimi zirveye ulaştığında, sanayi bölgelerindeki hava kurumla doluydu. Bu lekeli ağaçlar ve binalar siyah.
- Sonuç olarak, daha hafif güveleri daha koyu olanlardan daha kolay fark etti ve bu da onları kuşlar tarafından yenilmeye karşı savunmasız hale getirdi.
- Koyu güveler artık kurum lekeli ağaçlara karşı kamufle edildi ve bu nedenle yenme olasılığı daha azdı.
- Zamanla ortamdaki bu değişiklik daha koyu güvelerin daha yaygın olmasına ve soluk güvelerin daha nadir olmasına yol açtı.
Genlerin bununla ne ilgisi var?
- Evrim mekanizmaları genomik seviyede çalışır. DNA’daki değişiklikler ? diziler kompozisyonu ve ifadeyi etkiler mi? genlerimizin temel miras birimleri ? .
- Farklı türlerin nasıl evrimleştiğini anlamak için genomlarındaki DNA dizilerine bakmalıyız.
- Evrimsel tarihimiz genomumuza yazılmıştır. İnsan genomu, atalarımızı etkileyen tüm genetik değişimler nedeniyle olduğu gibi görünüyor.
- Farklı türlerdeki DNA ve genler birbirine çok benzediğinde, bu genellikle atalarını paylaştıklarının kanıtı olarak alınır.
- Örneğin, insanlar ve meyve sineği Drosophila melanogaster DNA’larının çoğunu paylaşır. İnsanlarda hastalıklara neden olan genlerin yüzde 75’i de meyve sineğinde bulunur.
- DNA zaman içinde değişiklikler biriktirir. Bu değişikliklerin bazıları faydalı olabilir ve bir organizma için seçici bir avantaj sağlayabilir.
- Diğer değişiklikler günlük, önemli bir işlevi etkilerse zararlı olabilir. Sonuç olarak bazı genler fazla değişmez. Korundukları söyleniyor.
Farklı evrim türleri
Yakınsak evrim
- Aynı uyarlamalar, benzer seçim basınçları altında bağımsız olarak geliştiğinde.
- Örneğin, uçan böcekler, kuşlar ve yarasalar uçma yeteneğini geliştirdiler, ancak birbirlerinden bağımsız olarak.
Eş evrim
- İki tür veya tür grubu birbirinin yanında evrimleştiğinde, biri diğerindeki değişikliklere uyum sağlar.
- Örneğin, çiçekli bitkiler ve arılar gibi tozlaşan böcekler.
Uyarlanabilir radyasyon
- Bir tür, ortamdaki bir değişiklik yeni kaynakları kullanılabilir hale getirdiğinde veya yeni çevresel zorluklar yarattığında bir dizi yeni forma ayrıldığında.
- Örneğin, Galapagos Adaları’ndaki ispinozlar, farklı adalarda bulunan farklı yiyecek türlerinden yararlanmak için farklı şekilli gagalar geliştirdi.
kullanılan bazı görseller evrimagaci.com dan alınmıştır bende severek takip ediyorum kendilerini.